Konkurentnošću poljoprivrede u Sjenici do privlačenja investicija

3 Oktobar 2014
 Oktobar 3, 2014

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela je bio domaćin uvodne radionice u okviru projekta “Analiza konkurentnosti poljoprivrede u 14 lokalnih samouprava u Srbiji kao preduslov i alat za privlačenje stranih direktnih investicija u prerađivačku industriju” koji sprovodi konsultantska agencija SEEDEV, uz podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja. Sjenica je ovim projektom obuhvaćena kao jedna od 14 opština koja ima značajan udeo u poljoprivredi zemlje. Sastanku su prisustvovali predstavnici poljoprivrednih proizvođača, Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela, kao i poljoprivredne službe Opštinske uprave u Sjenici.

DSCN4097

Ivana Dulić Marković i Goran Živkov, konsultanti ispred agencije SEEDEV su u uvodnoj reči izneli svetske trendove u poljoprivredi, zatim o trendovima na evropskom tlu, ali i poređenje srpske poljoprivrede sa konkurentima i zemljama u okruženju. Na kraju izlaganja analize tržišta, Dulić Marković je iznela i poziciju Sjenice u poljoprivredi Srbije.

Zaključak je da Sjenica ima stabilno tržište u poljoprivredi sa dobro definisanim cenama poljoprivrednih proizvoda, ali bez krupnih promena u prethodnom periodu. Može se istaći da je postignuta veća biljna proizvodnja u odnosu na prethodni perod, a u toku debate je zaključeno da će to povećanje lančano pokrenuti veću produktivnost mleka u zimskom periodu, što će dalje usloviti više mlečnih proizvoda.

Što se tiče konkurentnosti, značajno je istaći značaj zaštite geografskog porekla sjeničkih proizvoda, kao i činjenicu da 15% ukupnog broja grla krupne stoke u zemlji je upravo sa područja opštine Sjenica. Zaključak je da Sjenica može biti zanimljivo područje za investitore, pogotovu strane koji su spremni za primenu oštrijih evropskih standarda koji će postepeno doći i u Srbiju.