Sjenica

Opština Sjenica se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, u Zlatiborskom okrugu i pogranična je opština sa Crnom Gorom. Sa 1059 kvadratnih kilometara jedna je od najvećih u Srbiji, a sa prosečnom nadmorskom visinom od oko 1100 m.n.v. je najviša u zamlji. Na području opštine vlada planinsko-kontinentalna klima, sa specifičnom mikro-klimom u zimskom periodu koja se odlikuje ekstremno niskim temperaturama. Najveći deo opštine čini prostrana Sjeničko-pešterska visoravan.

Stanovništvo na terotiriji opštine Sjenica živi u 103 naseljena mesta. Prema podacima iz Popisa stanovništva 2011. godine ukupan broj stanovnika iznosi 26.392, od čega polovina živi na seoskom području. Prosečna starost stanovništva je 39 godina i jedna je od najmlađih je u zemlji. Na području opštine postoji osam osnovnih škola, gimnazija i poljoprivredno-tehnička škola, a u toku je i izmeštanje Departmana poljoprivrednih nauka iz Novog Pazara u Sjenicu. Na ovaj način se obezbeđuje kompletan obrazovni proces u oblasti poljoprivrede.

Specifične klimatske prilike i privrženost lokalnih meštana poljoprivredi su uslovile da je sjenički kraj pretežno stočarski. Jačanje organizovane poljoprivredne proizvodnje 70-tih i 80-tih kroz poljoprivredno-industrijski kombinat Pešter, postavljeni su temelji za naprednu proizvodnju i prepoznatljivost proizvoda sjeničkog kraja. Sjenički sir, sudžuk i jagnjetina su neki od veoma cenjenih proizvoda. Danas, nakon urušavanja PIK Peštera, individualni proizvođači su nosioci gazdinstava i upravo u takvim proizvodima mogu videti svoju šansu. Sa 32.000 grla ovaca i 27.000 grla goveda i preko 4.500 gazdinstava, Sjenica je lider u poljoprivrednoj proizvodnji u ovom delu zemlje.